Vleesvervangers Banner 3.3
Vleesvervangers Banner 3.3 - mobile

Zijn vleesvervangers de toekomst?

Aangepast op 9 oktober 2025

In vrijwel elke supermarkt is het koelschap met vleesvervangers aanzienlijk gegroeid. In vergelijking met enkele jaren geleden, toen vleesvervangers weggemoffeld waren in een hoek van het koelschap en bestonden uit saaie vegaschijven, is het verschil erg groot. Dit is uiteraard niet zonder reden. Uit marktonderzoek van Markteffect onder 1.041 respondenten blijkt namelijk dat bijna de helft (48%) van de Nederlanders elke dag vlees eten niet meer van deze tijd vindt. Onder de mensen die minimaal één keer per maand vleesvervangers nuttigen, blijkt dat maar liefst 70% van de mensen dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd is.

Het aantal Nederlanders die elke dag vlees eten is in de laatste jaren gedaald. Waar in 2019 nog 55% van de respondenten aangaf elke dag vlees te eten, bleek dit in 2020 slechts 50% te zijn, en in 2021 nog maar 45% van de Nederlanders. Nederlanders blijken binnen Europa dan ook koplopers te zijn als het gaat om het eten van vleesvervangers. Volgens een onderzoek van marktonderzoeksbureau Nielsen (i.o.v. non-profitorganisatie ProVeg) onder elf Europese landen blijkt dat wij de meeste vleesvervangers per persoon eten én het meeste geld uitgeven aan plantaardige varianten. Voor Nederland betrof de omzet van vleesvervangers in 2020 zo’n €291 miljoen, een groei van 50%. Uiteraard moeten deze cijfers wel in perspectief worden geplaatst. De gemiddelde Nederlander eet slechts 870 gram aan vleesvervangers per jaar, wat neerkomt op €17 op jaarbasis. In vergelijking met de gemiddeld 39 kilo aan vlees per persoon per jaar wat we als Nederlander verorberen is dit nog steeds aan de lage kant.

Nutri-Score

Uiteraard is niet elke vleesvervanger even gezond. Een tool als de zogeheten Nutri-Score kan hierbij erg handig zijn. De Nutri-Score is een in Frankrijk ontwikkeld logo, waarmee er door middel van een score kan worden aangetoond hoe gezond het voedingsmiddel is. Positieve componenten, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid eiwit, groente, fruit en peulvruchten die het voedingsmiddel bevat, zorgen voor een positieve score. Dit wordt afgetrokken van de punten voor de ‘slechte’ componenten, zoals de hoeveelheid energie, verzadigd vet, suiker en zout. De uitkomst is een score van A (gezond) tot en met E (ongezond). We verwachten dat de Nutri-Score in de toekomst een belangrijke(re) rol zal gaan spelen bij het kopen van vleesvervangers.

Op het moment van schrijven is de Nutri-Score in Nederland nog niet landelijk ingevoerd (i.t.t. België), met als reden dat het RIVM en het Voedingscentrum de Nutri-Score nog niet goed aan vinden sluiten bij de welbekende Schijf van Vijf. Volgens staatssecretaris Blokhuis (VWS) gaat dit wel komen, echter is zal dit in de eerste helft van 2022 gaan plaatsvinden. Ondanks het uitstel blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders al wel bekend zijn met de Nutri-Score. Volgens Markteffect hebben 61% van de gebruikers van vleesvervangers aangegeven bekend te zijn met de Nutri-Score, waarbij meer dan een kwart van hen heeft aangegeven dat de Nutri-Score een belangrijke factor is bij de overweging om een vleesvervanger te kopen.

We verwachten dat ook de maaltijdbox leveranciers zullen inspringen op de komst van de Nutri-Score. Zo heeft het team van Ekomenu al gekeken naar hoe zij op de Nutri-Score schaal zullen scoren, waarbij zij voor 14 van de 15 gerechten een A kregen, oftewel de hoogst mogelijke score, en voor 1 gerecht een B. Dat is voor ons geen verrassing, omdat Ekomenu een bovenal erg gezonde maaltijdbox is. We zijn benieuwd hoe de andere maaltijdboxen zullen scoren.