Maaltijdboxen en het milieu
Blogpost 2 - uitgelicht

Hoe goed of slecht zijn maaltijdboxen voor het milieu?

Aangepast op 9 oktober 2025

Het gebruikersgemak van maaltijdboxen is duidelijk. Je hoeft je hoofd niet meer te breken over wat je moet eten. Voor de komst van maaltijdboxen eindigde dat meestal in saaie, bekende gerechten die je wekelijks herhaalde. Daarnaast hoef je niet meer hutjemutje door de supermarkt om je inkopen voor het avondeten te doen, wat je veel tijd en frustratie bespaart. Ten slotte eet je gezond én ben je niet duurder (en vaak zelfs goedkoper uit) dan in de supermarkt. Maar hoe slecht zijn maaltijdboxen eigenlijk voor het milieu? Er wordt ten slotte meer verpakkingsmateriaal gebruikt dan wanneer je je eten in de supermarkt koopt, omdat het apart verpakt wordt om bij je thuis te bezorgen.

Maaltijdboxen 33% minder belastend

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben naar precies dit onderwerp. Zij hebben onderzocht hoe belastend maaltijdboxen nou daadwerkelijk zijn voor het milieu. Uit dit onderzoek is gebleken dat maaltijdboxen minder schadelijk voor het milieu zijn dan wanneer je dezelfde producten in de supermarkt koopt. Om precies te zijn is de CO₂-voetafdruk van maaltijdboxen maar liefst 33% lager, zelfs mét het extra verpakkingsmateriaal. De reden hiervoor ligt bij de manier waarop maaltijdboxen hun producten inkopen. Als klant is het de bedoeling dat je elke week vóór een bepaalde dag de gerechten hebt uitgekozen die je in je maaltijdbox wilt ontvangen. Pas ná deze deadline gaan de maaltijdbox leveranciers pas de ingrediënten inkopen. Door deze constructie bestellen ze dus alleen wat ze nodig hebben. In je maaltijdbox tref je dus alle ingrediënten in afgewogen porties aan, zodat je buiten schillen om weinig tot niets hoeft weg te gooien.

Vooral op grote schaal zorgt dit voor een groot verschil. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties wordt ongeveer van het wereldwijd geproduceerde voedsel verspild. Het gebruik van maaltijdboxen heeft hier een positief effect op. In opdracht van HelloFresh heeft het Wuppertal instituut, in Duitsland in samenwerking met onder andere de Universiteit van Cambridge en onze eigen Universiteit van Wageningen, naar voedselverspilling. Hiervoor werden de eet- en kookgewoonten van meer dan 1.100 vrijwillige deelnemers onderzocht in Europa en Noord-Amerika. Zij concludeerden dat koken met een maaltijdbox voor gemiddeld 21% minder voedselverspilling zorgt dan wanneer je je eten in de supermarkt koopt. Kortom, koken met een maaltijdbox is beter voor het milieu dan koken met dezelfde ingrediënten gekocht in de supermarkt. Food for thought!